«Золоті письменники України»

04.12.2012

Таку назву носить нова почесна літературна відзнака, якою відтепер нагороджуютьсянайпопулярніші письменники України. 24 листопада відбулась перша урочиста церемонія нагородження. Золоту відзнаку отримали  18 україномовних письменників, сукупний наклад творів яких за 12 років перевищив сто тисяч примірників. 

Ними стали: Юрій Мушкетик, Анатолій Дімаров,  Ліна Костенко, Юрій Логвин, Мирослав Дочинець, Ірен Роздобудько, Всеволод Нестайко, Юрій Винничку, Іван Білик, Андрій Курков, Олег Чорногуз, Міла Іванцова, Андрій Кокотюха, Люко Дашвар (Ірина Чернова), Лада Лузіна, Сімона Вілар  (Наталія Гавриленко), Сергій Жадан,  Оксана Забужко, Марія Матіос  та Василь Шкляр.

Нагороду «Золоті письменники України»,  заснували організатори конкурсу «Коронація слова» та пізнавального балу-маскараду «Карнавалія»  подружжя Тетяна та  Юрій Логуші.

А на започаткування нової нагороди, за словам Тетяни Логуш їх надихнула «золота авторка» «Коронації слова» Люко Дашвар, сукупний наклад творів якої перевищив сто тисяч і вже сягає двохсот тисяч примірників. Вже десятки років рекорди читацької популярності б'є Всеволод Нестайко з його "Тореадорами з Васюківки". За ним йдуть патріархи літератури Юрій Мушкетик та Анатолій Дімаров.

В урочистостях взяли участь відомі  українські політичні громадські діячі, українські та  зарубіжні дипломати,  митці, видавці, меценати, творча спільнота.

…… Перед початком церемонії присутні хвилиною мовчання вшанували померлих під час голоду українців, серед яких було щонайменше дві сотні письменників.

Сама Церемонія нагородження відбулася в Києві у розкішному залі гранд готелю Fairmont. І мала багато  приємних несподіванок.

На адресу літераторів лунало чимало теплих слів. 

Відзнаку Юрію Мушкетику вручив Леонід Кравчук. «Молодим треба з обережністю критикувати наше радянського минуле, -  зазначив перший президент незалежної України, а в радянському минулому завідувач ідеологічного відділу, секретар ЦК КПУ. І уточнив – «Тоді, щоб друкували, треба було бути талановитим» .

Леонід Макарович пошкодував, що Ліна Костенко не прийшла за нагородою. У неї принципова позиція не приймати нагороди від влади. Але ж це не від влади! – зітхав він.

На почесній церемонії, також, не було Івана Білика, Всеволода Нестайко -  вони просто недоречно захворіли.   

Та улюблені автори однаково рівно заочно отримали нагороди та теплі слова подяки. Так  Юрій Єхануров сказав що сам поїде та вручить нагороду Івану Білтку. «У сімдесяті роки, його книги, зокрема «Битва при синіх водах», гуртували мій характер. Своєю творчістю він подарував нам духовну зброю», - зазначив екс-прем’єр, та екс-міністр оборони України.

Андрія Куркова нагороджував перший секретар і керівник відділу культури посольства Німеччини Дірк Лехельт. Дипломат подякував Куркову за значний внесок в німецьку сучасну культуру. І відзначив, що у Німеччини твори  Куркова конче популярні. 

Олегу Чорногузу відзнаку вручив Анатолій Жулинський. Юрію Логвину – відомий міжнародний діяч українського походження Богдан Гаврилишин,

Ірена Роздобудько, як справжня жінка, ледь не запізнилась на особисте нагородження. Вона, як в детективі, влетіла в залу як раз в той момент, коли  посол Голландії  в Україні Пітер Ян Волтерс, трохи  розгублено вже стояв з її нагородою на сцені. Пані Ірена, ефектно розрум’янилась з морозу, прийняла нагороду, наговорила ведучим чимало теплих слів. А ще прилюдно пообіцяла прискіпливому  ведучому церемонії  відомому актору Олексію Богдановичу  одну з найцікавіших ролей, у кіносценарії, який вона щойно закінчила.

Міла Іванцова – на сцені була і номінанткою і перекладачем. Нагороду чарівній письменниці вручав виконавчий директор французького інституту в Україні Франкі Бландо. Кілька слів директор сказав українською, подякувавши Мілі за те, що саме її твори надихнули його вивчати українську, та познайомили з Україною багатьох французьких читачів.  Міла сама перекладала його виступ, продемонструвавши бездоганне знання французької мови.  

Телеведуча Анна Гомонай зізналася в літературному коханні до творчості  Андрія Кокотюхи і зізналася, що давно є шанувальницею його таланту. Андрій, зі свого боку, подякував за визнання і побажав усіляких гараздів організаторам цієї події: «Першу свою нагороду я отримав в рамках Коронації слова, — зазначив він, - тоді я ще читачів не мав, тепер тиражі перевищили сто тисяч. Я не соромлюсь того, що пишу чоловічі романи, а також вважаю, що регулярне вживання якісної літератури - корисно для здоров’я, бо читання лікує від депресії». Він також побажав, щоб книгарень в Україні було б стільки, скільки виборчих дільниць! Зал зійшовся оплесками. Присутні зазначали, що секрет успіху криється не тільки в майстерності, але а ще й унікальній працездатності автора. Андрій вже написав 37 книжок. Він пише 40 тисяч знаків на день, читає понад сто сторінок текстів, та ще й находить час на виховання дітей.

А от виконавчий директор фонду «Відродження» Євген Бистрицький, вручав нагороду Сергію Жадану. «Він -  Шевченко серед нас, - зазначив Євген Константинович, - геній ліричної поезії».  Ї  з ходу почав цитувати автора. Сергій  Жадан зніяковіло  посміхався і дякував за визнання.  

Популярній закордоном письменниці Оксані Забужко нагороду вручив посол Австрії Вольф Дітрих Хайм. Він зазначив,  що твори пані Забужко досить популярні в Австрії.   Юрій Вінничук: «Зараз гроші вкладають в спорт чи в естраду». «Підтримуючи літераторів - Логуші  роблять вклад у вічність – сказав  дипломат Ігор Осташ,-  як в пісні про журавлів «чуєш, брате мій» .. « кличуть. кру.. кру на чужині умру, заки море перелечу крилоньки зітру», - процитував він.  Скільки крил треба стерти, щоб дійти до нашого читача ?!!! А дійти можливо тільки поєднавши  авторський талант з меценатськими можливостями.

Пан Осташ вручив нагороду Юрію Вінничуку:«Я виховувався на його творах. Це - дух свободи, дух авантюризму, дух еросу…"

А по її завершенні, на фуршеті вже обговорювали можливих номінантів на наступну церемонію 2013 року. 

- На сьогодні ми вже маємо інформацію про 30  вітчизняних письменників та українських авторів за кордоном. Наступний рік нам надасть нам окрім тих «сто тисячників» ще нові імена, -  зазначив Юрій Логуш.

«Шкода, що немає Логушів у мистецтві»,  - зітхав відомий художник Леонід Гопанчук, на що Юрій Логуш резонно відповів,  що для  художників, скульпторів, та інших митців в сучасному світі існують більш сприятливі умови для реалізації та просування. Ось чому підтримка  саме літературної творчості  має стати для меценатів  пріоритетом. 

Вікторія Славута.  ТО «Славута» 


P.S.Нагорода "Золотий письменник України" є нагородою, яку заснували у 2012 році Тетяна та Юрій Логуші. Вони також є засновниками багаторічного Всеукраїнського конкурсу "Коронація слова", який дає грошові винагороди авторам найкращого роману, кіносценарію, п’єси, лірики. Відзнаку «Золотий письменник України» надає Міжнародний благодійний фонд «Мистецька скарбниця». Золотими письменниками України можуть стати автори романів, які видані українською мовою або були перекладені українською мовою. Автор має бути громадянином України або іноземним громадянином, що має українське походження або був народжений в Україні

Нагороді Золоті письменники України вже присвячено окрему сторінку у Вікіпедії, де можна отримати більш детальну інформацію. 

Джерело:  Slavuta.org.ua